De 14 beste soorten display oplossingen in retail
Uitleg + voorbeelden + tips


I

n het vak­ge­bied van in-store of trade mar­keting wordt veel aan­dacht en en­er­gie be­steed aan de cre­atie en het de­sign van de meest ge­schikte dis­play ma­te­rialen. Omdat relevante present­aties kunnen hel­pen steun van de retail te be­komen, en vanwege hun di­ver­si­teit, is het van be­lang te weten wel­ke de mo­ge­lijk­he­den zijn en hoe ze best ge­bruikt worden om verkoop te sti­muleren.

De sleutel tot een effectieve display? 100% maatwerk, want er zijn vele goede oplossingen aangepast aan elke situatie. Van toonbankdisplay tot winkelrek, het rendement van uw point-of-sale investering is de moeite waard!

De effectiviteit hangt niet noodzakelijk af van hoe spectaculair het materiaal is - zelfs het eenvoudigste display kan uw verkoop merkelijk verhogen, zolang het ontwikkeld is vanuit een consistente merchandising en communicatie strategie.

Voor u verder gaat

Al 25 jaar lang combineren we verbeelding en industriële knowhow om merken en retail te helpen producten en communicaties te presenteren. Steeds op zoek naar de nieuwste trends op het gebied van retailoplossingen, bieden we unieke, multi-materiaal displays-units aan in een combinatie van hout, metaal, kunststof, enz. We bestuderen de winkelcontext en de uitdagingen van het merk, en houden rekening met technische, esthetische en budgettaire voorwaarden voor 100% op maat gemaakte oplossingen.

Retail display materiaal: definitie en betekenis

Retail display wordt gebruikt in fysieke winkelruimtes van retailbedrijven om een aanbod aan de winkelende consument te presenteren of om het te stimuleren. Elke in-store-, shopper- of trade-marketing strategie richt zich onder andere op het ontwerp van deze winkelcommunicatie oplossingen. Vaak zijn ze het eerste contactpunt tussen merk, product en de winkelbezoeker.

Elke merkfabrikant die producten via de detailhandel verkoopt maakt gebruik van display oplossingen. Het zijn meestal de merchandising-specialisten die ze ontwerpen en uitrollen, bijvoorbeeld bij de introductie van een productinnovatie, een promotie of een activatie. Ze zorgen er ook voor dat ze het uithouden op een druk bezochte winkelvloer volgens verwachte levensduur en functionalilteit.

Vaak is een consument bewust gemaakt van een reclameboodschap via out-of-store media (TV, radio, web, sociale media, tijdschriften, mailings, etc.). Eenmaal in de winkel stimuleert het display materiaal relevante geheugenstructuren en verleidt het winkelend publiek naar de locatie van het product, bewust of onbewust. De winkelende consument vindt deze materialen een nuttige vorm van reclame (Verwant artikel: Waarom verkiezen consumenten winkelreclame?)

Gezien het aantal referenties is het een moeilijk om op te vallen tussen gelijkaardige producten op de monotone winkelrekken. Wanneer een klant een aanbod niet ziet, koopt hij het per definitie niet. Display materialen kunnen het aanbod fysiek activeren door het zichtbaarder en tastbaarder te maken. Onderzoek toont een hogere betrokkenheid voor het aanbod dat winkelbezoekers het eerst opmerken (selectieve focus).

Met een focus op permanente materialen gaan we verder in op de mogelijkheden binnen twee groepen: vrijstaande point of sale display materialen en vaste winkelinstallaties, die regelmatig in de verschillende categorieën van de FMCG industrie gebruikt worden.

Vrijstaand point of sale display materiaal - uitleg en voorbeelden

Een point of sale (POS) display materiaal is elke vrijstaande product presentatie oplossing die de aandacht vestigt op een merk, een product of een set. Ze staan disruptief zowat overal in de winkel, los van de vaste winkelinstallaties. Ze plaatsen producten zichtbaar en tastbaar in het midden van de winkelgangen of doorheen de hele winkel. De materialen wordt op maat gemaakt zodat ze aansluiten bij het aanbod en het merk.

1. Vloerdisplay

Een vloerdisplay (floorstand, floor display), afgevuld met producten, verhoogt de zichtbaarheid en de presentatie van een assortiment op het moment van de waarheid. Het staat te allen tijde op de grond gepresenteerd. Met opvallende vormen, grafische beelden en origineel materiaalgebruik zien ze er aanlokkelijk uit met de producten netjes en georganiseerd uitgestald op schappen (legborden, planken), in korven of opgehangen aan blisterhaken.

(Verwant artikel: Waarom een vloerdisplay in elk marketing mix hoort?)

Vloerdisplay 'My spirits corner'
Eindejaar selectie sterke dranken
Display stand voor chocolade merk
Houten display voor een koekjes merk

2. Eilanddisplay

Een eilanddisplay is soort vrijstaand presentatiemateriaal dat vanuit elke richting toegankelijk is. Dit zijn krachtige displays die de looproute van winkelend publiek kunnen doorbreken. Ze bevinden zich overal in de winkel waar open ruimte is.

Eilanddisplay voor een superfood merk
Draaimolen voor geschenkboxen
Compacte display voor kauwgom
4-zijdige display voor sterkedranken

3. Vitrinekast

Een vitrinekast is een soort vrijstaande display die aan alle kanten afgesloten wordt door glas of doorzichtig kunststoffen vensters. Zo beschermen ze de meest waardevolle items van direct contact met winkelend publiek. Om toegang te krijgen tot de producten kan het zijn dat shoppers een winkelmedewerker aanspreken die het artikel voor hen uit de vitrinekast haalt. Vanwege hun veiligheid zullen diefstalgevoelige artikelen uit het hogere segment vaak hun weg vinden naar deze displays.

Bi-color vitrinekast voor een telecom merk
Showcase verjaardag collectie
Vitrinekast voor vape collectie
Display voor een elektronica merk

4. Glorifier

Merken kunnen originele glorifiers ontwikkelen om één of enkele producten op een aparte manier te presenteren. Met een driedimensionale visuele ervaring, die tegelijkertijd aantrekkelijk en informatief kan zijn, vormen glorifiers het perfecte decor om het product in scène te zetten, onbeperkt in vorm, kleur en materiaalgebruik. Omdat een glorifier alleen bedoeld is om de kwaliteit of eigenschappen van een artikel op theatrale wijze uit te dragen, vinden shoppers het product terug op het schap.

De 12 meest effectieve retail displays uitgelegd, voorbeelden van glorifiers

5. Toonbankdisplay

Een toonbankdisplay (counter of counter-top display) is een opvallende, vrijstaande presentatie op een toonbank of een tafel, meestal met kleinere artikelen die als impulsaankopen worden aangeboden. Met zijn compacte ontwerp kan de toonbankdisplay de meest strategische locatie in de winkel innemen.

Ze kunnen gebruikt worden als product display voor de presentatie van producten, maar zijn ook goed bruikbaar als presentatiedisplay voor een merk.

Toonbankdisplay voor snoep
Toonbank presentatie voor brillen
Toonbankdisplay voor pleisters
Toonbankdisplay voor voedingssupplementen

6. Etalage display

Winkeletalage display materialen worden opgesteld in de uitstalramen van winkels. Ze kunnen potentiële klanten verleiden om binnen te komen en een kijkje te nemen. Als u de kans krijgt om een etalage voor uw product in te zetten, is het noodzakelijk om een visueel aantrekkelijk ontwerp te creëren dat niet alleen uw merk of uw product uitdraagt, maar ook de winkel.

Kerstvitrine voor een beauty retailer
Kerstvitrine voor een chocolade merk
Etalage display voor een beauty retailer
Valentijn etalage display voor een chocolade merk

7. Gondel

Een vrijstaande gondel is een één- tot vierzijdige, hoog of laag winkelrek dat in grotere, meer open ruimtes van een winkel ingezet wordt. Het is bedoeld om diverse items zo lang als nodig te presenteren op verstelbare schappen of blisterhaken. Zo is het aanpasbaar voor producten van verschillende afmetingen.

Meestal wordt het in metaal uitgevoerd. Er zijn tal van mogelijkheden om de verkoop te stimuleren door middel van opvallend beeldmateriaal, lay-out, design, kleuren, LED en materiaalgebruik. Talrijke accessoires en winkelschap inrichting oplossingen kunnen de interactie met het gamma vlekkeloos laten verlopen.

Gondel voor een beauty assortiment
Gondel voor een bad & beauty set
Gondel voor een nagellak merk
Kassadisplay

8. Informatieve display

Deze categorie omvat alle display materialen die bezoekers begeleiden en oriënteren, en die hen kunnen informeren over productkenmerken, voordelen, technische informatie, gebruik, enz. De materialen verwijzen niet altijd naar een product. In de praktijk is het onderscheid niet altijd eenvoudig ...

Fisher Price speelgoed gids
Sunbrella materialen catalogus
Beka bedding materialen & accessoires
Berry Floor kleuren bibliotheek

9. Digitale POS display

Klant­gerichte digitale stra­tegie­ën en techno­logische apparatuur bieden de fysieke retail (en merken) kansen om klantenkeuze te oriënteren, om te adviseren over product­features, om te helpen verkopen, om het meeste uit de (beperkte) ruimte halen, ...

Sephora virtueel winkelrek
Info kiosk La Poste
Schapdisplay met multimedia screens
Smart winkelrek

Winkelrekken – uitleg en voorbeelden

Een van de belangrijkste factoren van succesvolle winkels is de impact die hun vaste winkelstellingen hebben op winkelbezoekers, een subtiel spel van verleiding en conversatie. Over elk detail is nagedacht. Door de aangename sfeer en een overzichtelijke indeling komen klanten vaker terug ... of blijven ze langer hangen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende mogelijkheden voor merken om hun assortimenten extra te laten opvallen:

10. Winkelstelling

Lineaire winkelstellingen worden gebruikt om producten uit te stallen en om voorraden op te slaan. Ze worden stevig opgebouwd met stalen profielen waarop verstelbare toebehoren bevestigd worden. Vaak worden ze voorzien van een groot draagvermogen.

Enkel- of dubbelzijdig, deze vaste opslagsystemen worden gebruikt om het winkelgebied in gangen te organiseren en de looproutes uit te tekenen. Ze zien er verzorgd uit en organiseren het aanbod overzichtelijk en geordend op diverse accessoires, zoals schappen, blisterhaken, korven ... Ze kunnen voorzien worden van winkelschap inrichting toebehoren die toestaan met shoppers te communiceren, het aanbod in te delen, tijdswinst te realiseren bij het aanvullen, etc.

(Verwant artikel: De beste POS materialen om winkelrekken in te richten.)

Soms worden winkelrekken aangepast aan de specifieke kenmerken van de producten of aan de kooppraktijken van een categorie. Dit biedt een kans om te innoveren met aandachttrekkende design, vormen, kleur, licht, graphics, lay-out en vooral een feilloze interactie met de gepresenteerde artikelen. In plaats van standaard systemen kunnen merken op maat gemaakte rekken ontwikkelen met een dynamischere presentatie, ruimte-efficiëntie en bovendien een gedenkwaardige visuele ervaring voor winkelbezoekers.

Op maat gemaakt winkelrek voor kruiden
Retail winkelrek voor cosmetica gamma
Gum shop-in-shop
Custom winkelrek voor home fragrance

11. Gondelhoofd

Een gondelhoofd (kopstelling) wordt geplaatst aan de uiteinden van de lineaire winkelstellingen, op het einde dus van een winkelgang. Omdat de winkelbezoeker er langs gaat als hij van de ene naar de andere winkelgang gaat, bieden ze een uitstekende locatie voor extra-zichtbaarheid - en het winkelend publiek dat door de hoofdgang (fast track) loopt, kan producten zien zonder in de winkelgang hoeven te gaan. Een toplocatie dus! Gondelhoofden zijn stevige eenzijdige winkelrekken, die vaak zware lasten zo lang als nodig kunnen dragen.

Kopstelling voor een chocolade merk
Generieke kopstelling (aanpasbaar)
'Tornado' endcap for a chewing gum brand
Gondelhoofd voor een chocolade merk

12. Schapdisplay

Schapdisplays (on-shelf display materialen) zijn alle productpresentatie oplossingen op het winkelrek. Zij benutten ten volle de toegewezen ruimte voor extra-zichtbaarheid, voegen grafische beelden toe om het aanbod te communiceren, om een productinnovatie of een promotie uit te dragen. Of ze kunnen winkelbezoekers oriënteren door assortimenten in te delen. Schaptrays, casettes en lijsten worden gebruikt om de visuele monotonie van winkelrekken te doorbreken.

On-shelf materiaal voor een koekjes merk
On-shelf display voor matcha thee
On-shelf lijst voor apero-spreads
On-shelf tray voor een parfum merk

13. Shelf stopper

Dit zijn materialen die haaks op de schappen geplaatst worden. Ze doorbreken de monotonie van het schap en zorgen ervoor dat de locatie van een product in de schijnwerpers komt te staan. Een shelf stopper, ook gekend als een shelf talker of een schap stopper, kunnen winkelbezoekers naar de locatie van het aanbod verleiden en informeren over de voordelen van een product.

(Verwant artikel: 5 tips om op te vallen op het winkelrek met een shelf stopper)

Schapstopper voor sterkedranken
Shelftalker voor sterkedranken
Schapstopper voor sterkedranken
Verlichte shelf stopper voor sterkedranken

14. Sidekick displays

Ook wel een power wing, sidecap of easy shelf genoemd, deze display materialen zijn functionele oplossingen die het gebruik van de winkelruimte kunnen optimaliseren. Ze worden met beugels of magneten vastgehecht aan de winkelrekken. Ze bieden de mogelijkheid om het product snel op de winkelrekken te krijgen of ze voegen extra facings toe bovenop de primaire plaatsing, bij voorkeur in populaire winkelgangen of nabij de kassa.

Ze kunnen producten samen brengen die wellicht samen geconsumeerd worden (cross-merchandising). De shopper hoeft niet van gangpad te veranderen om bij elkaar horende producten te vinden.

Power wing voor een kauwgom merk
Sidekick voor chocolade repen
Cross-merchandising wing voor wasverzachter
Clip strip voor een chocolade merkHebben de voordelen van retail displays uw interesse gewekt? Neem nu contact op, we bespreken graag de mogelijkheden voor uw merk en product.

Datum: Juli 2020

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren.  Vertel me meer
Aanvaarden